Press "Enter" to skip to content

Archiv pro měsíc: Červenec 2013

Maso na kari s jablky

Potřebujeme:

  • Maso (já měla mleté vepřové, ale v podstatě se hodí s čímkoliv)
  • Kari směs koření (kari, kurkuma, zázvor, koriandr, mleté hořčičné semínko, chilli)
  • 3 velká jablka
  • Cibule
  • Smetana, mléko, nebo dvě kostky taveného sýru

Maso smícháme s kořenící směsí a necháme nějakou dobu stát. Mezi tím si očistíme jablka, oloupeme, vypeckujeme, a nakrájíme na malé kostičky. Na pánvičce s trochou mastného připravíme na jemno nakrájenou cibulku, maso zasypeme škrobovou moučkou a přidáme na pánev. Jakmile je maso hotové, přidáme trochu vody a tavený sýr. Jakmile se nám sýr rozpustí a voda začne vařit, přidáme jablka, chvilku povaříme a necháme odstát.

Dobré s rýží.

Kuře na česneku

Potřebujeme:

  • Celou palici méně pálivého česneku (nebo lehce povařeného ve vodě)
  • Kuřecí stehnenní řízky
  • Koření (pepř, mletý kmín, kapka chilli, sůl, provensálské bylinky)
  • Tlustostěnná červená paprika

Maso nakrájíme na nudličky, a na hodinku dvě necháme stát s rozdrčeným česnekem a kořením. Rozpálíme pánev se sádlem, a maso před smažením na pánev zasypeme škrobovou moučkou. Dokud to jde, smažíme maso do zlatova, maximálně odškrabujeme ze dna pánvičky přichycenou šťávu a koření. Jakmile se nám zdá maso hotové, zalijeme to vodou. Pokud nám zbude před přidáním vody moc mastného, odlejeme ho pokud možno tak, aby nám zůstalo koření s masem (nebo vybere maso a hrudky koření a potom odlejeme olej). Přivedeme k varu a mícháním rozpouštíme hrudky škrobové moučky a koření. Můžeme přidat smetanu nebo kostku taveného sýra. Čerstvou papriku nakrájíme na malé kousky, a na malé pánvičce bez mastného restujeme asi pět minut. Potom přidáme k masu, počkáme dokud se nám neodvaří trochu vody aby omáčka zhoustla a odstavíme z ohně.

 

Doporučuju

Podávat s vařenými brambory.

Broskvová omáčka k masu

Potřebujeme:

  • 2-3 broskve
  • med – 2 polévkové lžíce
  • citrónovou šťávu – 1 polévková lžíce
  • povidla – 1 polévková lžíce
  • sojovou omáčku (nebo sůl)
  • pepř
  • smetanu na vaření

Vaříme vypeckované, oloupané a nahrubo nakrájené broskve s trochou vody dokud nezměknou. Pokud chceme hodně hustou omáčku, přidáme trochu škrobové moučky. Necháme vychladnout, přidáme med, citrónovou šťávu a povidla. Rozmixujeme. Opět přivedeme k varu, podle chuti přidáme sojovou omáčku (nebo sůl), pepř a smetanu na vaření.

Dobré k drůbeži nebo telecímu masu, rýži. Dobrou chuť!

 

Doporučuju – chilli broskvová omáčka

Na másle na pánvičce krátce orestovat chilli papřičky (sušené podrcené, čerstvé na jemno nakrájené), a potom omáčku nalít na pánvičku a takhle krátce povařit. Ale pozor na množství!

 

Jak upravit maso k takové omáčce

Na přírodno, nebo ideálně s česnekem, mletou paprikou, pepřem a solí. Chuťově se to perfektně doplní!